Pages

HAYALLERİM VE BEN

20.09.2008

“Meraklanma. Hepimiz aynı değil miyiz başından beri. Başladığımız yol da aynı, yolun sonunda varacağımız kapı da. Seni farklı kılan bu yolu nasıl geçtiğin, nasıl ilerlediğin sadece. Unutma bu hayatta sen, gerçeğinle varsın. Ama düşlerin kadar, düşlerinle yaşarsın.”



Yukarıdaki cümleler geçen sene temmuz ayında yazdığım bir yazıdan alıntı. Sevgili ilham perisi, beni “hayaller” konusunda mimlediğinde aklıma ilk bu cümleler gelmişti. Bende yazıya başlamadan önce buraya eklemek istedim.


Çok büyük hayallerim olmadı. Ama hep hayallerde yaşadım. Evet bu cümleler biraz tezat görünse de birbirine, aslında demek istediğim tam da bu. Şöyle anlatmaya çalışayım efendim; çok büyük hayallerim olmadı derken kariyer, yaşam standartı, evlilik, yurtdışı projeleri ya da herhangi bir hobiye yönelik profesyonel çalışmalar anlamında büyük şeyler düşünüpde istemedim hiçbir zaman. Bu durum ne kadar ailemi hayal kırıklığına uğratmış olsa da ben olduğum yerden, şu andaki konumumdan memnunum. Hep hayallerde yaşadım derken de, gündüzleri zaman zaman gözüm açık kapılmalarım dışında, özellikle geceleri yastığa kafamı koyduğumda mutlaka olan, olmuş veya olacak olayları kendi belleğimin sahnesinde kendi kurgum eşliğinde senaryolara döküp, sık sık başrol oyuncularını ve replikleri değiştirip bir film gibi seyretmişliğim çok oldu ve hala da oluyor.

Geçmişe dönüp baktığımda hayallerimin bir kısmını gerçekleştirdiğimi, bir kısmının yarı yolda takılıp kaldığını, bir kısmının da sanki hiç düşünülmemiş, adı bile geçmemiş gibi belleğimin arka odalarından birinde, anahtarı kaybolmuş bir sandık içinde kitlenip kaldırıldığını görüyorum. İşte bunlardan bazıları:

*Çok istememe rağmen bir bisikletim olmadı. Bunun nedeniyse erkek kardeşimin aniden vefat etmesiyle ailemin sırf beni korumak anlamında üzerime çok düşmesiydi. Bırakın bisikleti uzun bir süre sokağa bile çıkamadığımı ve balkon demirlerinin arasından dışarıda oynayan çocukları seyrettiğimi çok iyi hatırlıyorum. En nihayet dışarı çıkmaya başladığımda da bisiklet hevesimi arkadaşlarımın bisikletlerine gizli gizli binerek gidermeye çalıştım ve sonrasındaysa yerini başka hayaller aldı.

*Ortaokulda bir dönem voleybol kursuna yazılmayı ve profesyonel anlamda bu spor dalıyla uğraşmayı çok istemiştim. Ama bu seferde kursun okul sonrası olması, idmanların uzun ve yoğun sürmesi, eve gidişimin çok geç saate kalması ve ne yazık ki beni eve götürecek servis ücretini karşılama anlamında maddi durumumuzun olmaması bu hayalimi başlamadan bitirdi. Bende diğer ilgi alanım olan ve çok fazla maddi ve zamansal anlamda sorun yaşatmayan futbolu tercih ederek okul turnuvasına katıldım ve takımımız turnuva birincisi oldu.

*Lisede çok istediğim müzik yarışmasına katılıp ilk defa bir sahnede ve kalabalık önünde sarkı söylemeyi becerebildim. Dereceye giremesem bile müzik hocamın iyi bir mezzo soprano olduğumu ve iyi bir kulağım olduğunu söylemesi bana yetti de arttı bile…

*Yine küçüklüğümden beri hayalim olan bateri çalmayı bu konuda sağlam kişilerden bir süre ders almama ve hatta hala dostluğumun sürdüğü Engin Yörükoğlu gibi Türkiye’nin en iyi bateristlerinden biriyle uzun süre birlikte çalışmama rağmen özel nedenlerden ötürü devam ettiremedim.

*Gazetecilik okumak ortaokuldan beri hayalimdi ve bunu gerçekleştirdim de. Ama sonrasında yaşadığım bir takım hayal kırıklıkları, beklentilerimin gördüklerimle uyuşmaması, hatalı tercihler ya da doğru tercihlerin hatalı insanlar tarafından harcanması vb nedenlerden ötürü şu anda kendi mesleğimi yapmak yerine uzun zamandır başka bir sektörde çalışıyorum.

*İlk kadın spor köşe yazarı olamadım belki ama en azından TRT’de bir süre spor muhabirliği yaparak birazcık da olsa hevesimi almış oldum.

İşte bunlar benim olmuş, yarım kalmış veya hiçbir şekilde başlamamış hayallerimden bazıları…Şu anda da olmasını dilediğim iki hayalim var elbette. İlki eğer dünyaya bir daha gelirsem ve eğer bu sefer beni kan tutmuyor olursa profil uzmanı olmak. Tamam bu biraz hayaldışı gibi oldu kabul o zaman daha gerçeğe yakınını söyleyeyim. İçimdeki karışıklığı, kendi karışıklığıyla arttıran bu şehirde ne olursa olsun yaşlanmamak. Nerede, nasıl, ne şekilde ve kimlerle yaşamak istediğime dair ayrıntıları bende kalsın. Hayalim gerçekleştiğinde söylerim.

Düşündüm de hayal kurmamak diye bir şey yoktur aslında. Sadece herkesin hayallerinin boyutları, yaşama dökülüş anları, şekilleri, önem sıraları farklıdır. Hayat bir şekilde devam ediyor sonuçta ve biten, unutulan, hatırlanmayan bir hayalin yerini mutlaka ama mutlaka bir başkası alıyor. Ne de olsa zaman zaman bizi ağırlığıyla boğan yaşam, ancak hayallerle hafifleyip daha yaşanılır oluyor. Düşlerinizin gerçeklerin ağırlığından ezilmediği, gerçeklerinizin düşlerin fazlalığından göz ardı edilmediği nice günlere…

Ve eğer kabul ederlerse bu sefer topu aynadaki ben, bir delinin güncesi ve kördüğüm’e atıyorum. İster tutun ve yazın, ister bırakın geçip gitsin yanınızdan…



Resim: loadtr.com

25 sayfa ekleyen:

ne ben olabildim ne de başkası dedi ki...

gene mimlendik desene yazıcam bu mimi canikom ama birazcık sonraya kalabilir. o kadar çok hayalim var kii:PP
şaka bi yana şehir dışındayım mimini gördüğümü ve aldığımı bil istedim. öperimmm

LoLa dedi ki...

cnm hayal die bişey yok şans var :D
kötü şans peşini bırakırsa yaşadın...
benim hayaller burdan köye yol olurdu sıfıra sıfır elde var sıfır :)
ama sen de güzel şeyler yapmışsın kıyısından köşesinden yakalamaışsın hayalleri
devamı gelir inş.
sevgiler...

Yeşim Özdemir dedi ki...

Hımmmm mim olayına da girmek varmış bu hayatta...Vay bee:)))

siminya dedi ki...

ilk hayalindeki o paragraf içimi acıttı kırmızı...Hayalimdi gazeteci olmak, yanına bile yaklaşamadım ama sen azda olsa hevesini almışsın.Umarım bundan sonra hiç hayalkırıklığı olmayan güzel bir ömür sürersin

Adsız dedi ki...

hayalim umutlarım işte... umutsuz yaşanmaz ya; kimisi gerçek oldu kimisinin yerini bi başkası aldı; dediğin gibi... renkli bi yaşamın varmış... geride kalan hayallerinin gerçekleşmesi ümidiyle...

vili dedi ki...

"Ne de olsa zaman zaman bizi ağırlığıyla boğan yaşam, ancak hayallerle hafifleyip daha yaşanılır oluyor. Düşlerinizin gerçeklerin ağırlığından ezilmediği, gerçeklerinizin düşlerin fazlalığından göz ardı edilmediği nice günlere…"

Çok güzel cümlelerin var Maya..gerçekten. Yada çok güzel hislerin var. İkisi de aynı çıkışa varıyor belki de :)

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Yine mimlendin canımcım :)) Bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Şu an mutluysan önemli değil hayallerinin çapı...Belki de bundan sonrası için ummadığın sürprizler, hayalini bile kurmaya aklının varmadığı güzellikler çıkacak karşına...Sen keyifle devam et yeter ki yoluna...Öpücükler...

Seyyah dedi ki...

Sevdiğim bir söz vardır: 'Hayat ancak hayal gücümüz ve hafızamızın zayıflıkları ile mümkündür'. Hafıza zayıflığı bence hayatın üzerinde dolananlarda olan bir özellik, içine girdiğinde ister istemez iz kalıyor. İşte bu yüzden hayal gücü çok önemli, hayallerine sıkı sıkı sarıl ve hiç bırakma...

beenmaya dedi ki...

@deliii: ne güzel yazmışsın kız dibim düştü valla bende ortak olabilir miyim bir ucundan :))

@lola lola: öyle deme kız şanstan yana yüzüm pek gülmedi bari bırak hayal kurayım :))

@yeşimim: herşeyin bir ilk vardır be canımın içi. hadi bakalım hayırlı uğurlu olsun...

beenmaya dedi ki...

@siminim: olduk da ne oldu emin ol senin hayalin kadar yaklaşamamışımdır bile...dileğin dileğimdir bu da böyle biline...

@çalıkuşu: sağol canım senin de öyle...sevgiler...

@vili: sakın o güzellik senin yüreğinden bu sayfalara akıyor olmasın :))

beenmaya dedi ki...

@muhabbet çiçeği: sende mi brütüs :))

@maviye yolculuk: baksana misal bir tanei oldu bile. hayallerim senle karşılaştırdı beni ve şimdiden işimi buldum bile :))

nily: gerçektende doğru bir söz...teşekkür ederim canım sağolasın...

Brajeshwari dedi ki...

ben küçükken dolmuşlarda bir adam paralari toplardı.. hep o motorist yalakası olmak istemiştim ben küçükken..Çok zengin adamlar sanirdim onları...Elinde tomarla paraları tutar,herkesten para ister, yanları kıvrılmışları düzeltirdi.Ona takılırdı gözüm gittiğimiz yere ulaşana kadar..Bu bir hayal değildi elbet..Şimdi parayla aramda hiç yok açıkcası..Çocukluğunuzu okudukça hafizamdakilerden en canlısı aklıma geldi benimde...

Official Editor dedi ki...

rudyard kipling "adam olmak" şiiirini az çok herkes bilir... bir kesiti çok hoşuma gider;

"düşlere kapılmadan düş kurabilir
yolunu saptırmadan düşünebilirsen eğer"

hayal kurmak güzel ama kurup da olmadığında yıkılmak kötü...bu yüzden kurmayıp da hayatın size süpriz şeklinde sunması en güzeli herhalde._?

beenmaya dedi ki...

@Brajeshwari: çocukluk işte :)) ne hayaller, ne düşünceler saklı o günlerin içinde şimdi hiçbirini hatırlayamadığımız. teşekkürler bu sıcacık çocukluk kokan yorumunuz için. sevgiler....

beenmaya dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
beenmaya dedi ki...

@tnrzclk: yok yok beklemek yetmiyor her zaman arada bir kurmak da lazım :))

ilham perisi dedi ki...

Ben gelip yazana kadar 17 yorumcuk olmuş hehe..Tamam güzel hoş ama hayaller bazen insanın canını acıtıyor be kırmızı..Benimkilerin çoğu olmadı mesela..E bende sonradan çok realist oldum yaa.Zati kişilik olarak pembe hayallerden çok mantığım ön planda dolaşan biriyim..Baktımki hayal kurunca gerçek olmuyor.bende kelli felli hayalleri bıraktım..Üfürükten tayyare ne varsa hayal ediyom ama :)))

beenmaya dedi ki...

@peri: ahahah ilahi perim ya sabah sabah güldürdün ya beni :)) üfürükten teyyarede olsa hayal hayalddir be güzelim. olsun biz kurmaya devam edelim :))

K®HAN dedi ki...

şu sıralar
http://korhanya.blogspot.com da

"düşünüyorum öyleyse varım. (Descartes)"

varolmanın delilidir hayalkurmak.

ve hayalin tanımı da dar değildir öyle.

olması muhtemel şeyler....
olmayacak şeyler.....
uçuk şeyler....
kaçık fikirler....
falanlarla filan tarif edemez onu.

gelecek madem gelmemiştir,
hepsi şu an hayaldir.
ve madem gelecek bizce mechuldür,
öyle ise herşey olabilir.

işte hayalin sınırı da budur.

budur yani.

beenmaya dedi ki...

@korhan: demişsin her şeyi ben daha ne diyim ki sana hoş geldin'den başka :))

Vladimir dedi ki...

Hayaller hep var, olmali. Gerceklesmese de yarin baska bir hayal mutlaka olacak bence.

beenmaya dedi ki...

@vladimir: yaşamın hafifletici anları :))

7.oda dedi ki...

ben 7.oda kafemi açınca bir gün, İstanbul şubesini de açıp sana bırakıcam tüm işletmesini :)

beenmaya dedi ki...

@7.oda: harikasın :))) heyecanla bekliyorum :))))