Pages

GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN (MU?)

24.11.2009
"Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini ülke çocuğunun o görevi kendine hem bir meslek hem bir ülkü sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik diğer serbest ve yüksek meslekler gibi aşama aşama ilerlemeye ve her halde zenginlik sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır."

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1923/ANKARA)


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin her yıl olduğu gibi bu yılda hazırladığı “Bir Bakışta Eğitim” raporunun sonuçlarına göre OECD’ye üye 11 ülke arasında Türkiye’deki öğretmenler;

1) Daha fazla çalışmaktalar;

*Zorunlu çalışma saati ortalamasının 1652 olduğu OECD’ye üye ülkeler arasında Türkiye'de bu saat 1832'ye çıkıyor. Çalışma saatleri İskoçya'da 1365, İspanya'da 1425 ve Portekiz'de ise 1432.

2) Daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlenmek zorundalar;

*Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan bir öğretmene İspanya’da 14, Portekiz’de 16, Yunanistan’da 12, Macaristan’da 11, Çek Cumhuriyeti’nde 14, İsveç’te 13 öğrenci düşerken bu sayı Türkiye’de 26’dır. OECD ortalaması ise 15’tir.

İlköğretimde görevli bir öğretmene düşen ortalama öğrenci sayısı Portekiz’de 12, Yunanistan ve Macaristan’da 10, Çek Cumhuriyeti’nde 19, İsveç’te 13 iken, bu sayı Türkiye’de 26’dır. OECD ortalaması ise 16’dır.

Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Portekiz ve Yunanistan’da 8, Avusturya ve Macaristan’da 11, Fransa’da 12, OECD ortalaması düzeyinde 13 olarak gerçekleşmekteyken bu sayı Türkiye’de 17’dir.

3) Daha düşük ücret almaktalar;

*Türkiye'de ilköğretime veya liseye yeni başlamış bir öğretmen yılda toplam 14 bin 63 dolar, en üst derece öğretmen 17 bin 515 dolar alırken, bu ücretler OECD ortalamasında 28 bin dolar ile 54 bin dolar arasında değişiyor.

Raporda öğretmenlerin göreve başladıkları tarihten görevde en üst kademeye ulaştıkları tarihe kadar maaşlarında yaşanan artış oranlarına da yer veriliyor. Buna göre, ilköğretimde bir öğretmenin göreve başlayıp meslekte en üst kademeye ulaştığında başlangıçtaki maaşına göre artış Almanya'da yüzde 33, İrlanda'da yüzde 88, Portekiz'de yüzde 157, OECD ortalamasında yüzde 71 iken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 25.

4) Geçimlerini sağlamak için daha fazla yıpranmaktalar...

OECD 2009 BİR BAKIŞTA EĞİTİM RAPORU


HER ŞEYE RAĞMEN GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN...


Görsel: Deviantart

16 sayfa ekleyen:

aysema dedi ki...

Sevgili Beenmaya,

Durum içler acısı aslında, raporlara yansımayan neler var! Yetmiş kişilik sınıflarda çok ders yaptık. Sırayla oturttuğum öğrencilerim vardı kredili sistem sürerken, hem de Zonguldak'ta...

Devlet cemaat-tarikat okullarına gösterdiği özeni kendi okullarından esirgiyor. Diyanet kadrolarına yığdığı kişileri milli eğitime aktarıyor. Gerçek öğretmenler atanmayı bekliyor. Off yaz yaz bitmez...

Yine de elinden geleni yapıyor gerçek öğretmenlerimiz.
Sevgiler...

Batuhan Doğu Alkaya dedi ki...

Aysema , zaten cemaat tarikat okullarının kendi içilerinden imkanları sağlam oluyor.Şuanki hükümetten öncede böylelerdi ve böyle olmayada devam edecekler.Devlet elini uzatmış olsada , olamsada.

Ama devletin uyanması gerekiyor artık.Kabul edilebilir genç nüfusu yüksek olan bir ülkede sıralara üçlü üçlü oturmak.Faka bir öğretmenin tek başına yaşadığı takdirde geçimini sağlaması neredeyse imkansız gibi gözüküyor.Bu çok üzücü.

Ben bunun öğretmenlerimizi kötü yönde motive edeceğine inanıyorum.

Onlara verdiğimiz bu değersizlik eğitime gereken özeni vermemelerini sağlıyor.

Ben lisede çok şahit oldum öğrencinin eline fotokopi verip okuyun diyen ve sandalyesinde paşa paşa oturan...

Ama onlarda haklı.Kenini kaybetmiş görgüsüz , saygısız , ukala Türk Gençliği ; artık öğretmenlerine saygı duymuyor.

Devletinde zaten umurunda değiller.

Eh ben olsam bende otururm diyorum kendime.

haykırış dedi ki...

Sayın beenmaya,
Meslek şiarını onur yaparak görev yapan öğretmenleri korumak ve kollamak gerekir diye düşünüyorum.
Meslek şiarını guru yaparak çalışan öğretmenlerin günü değil günleri kutlu olsun..
Saygılarımla

Adsız dedi ki...

GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN (MU?)

kutlanmak beklentisi taşımayan öğretmenlere, bu kutlama iyi geldi...

KUTLU OLSUN...

Vladimir dedi ki...

Bu ucuz iş gücü artık emeklerinin karşılığını alamadığı gibi, güzde velilerin "sen benim kanatsız melek yavruma nasıl dil uzatırsın"larına da göğüs germek zorunda. Eğitim önemli ve şart, eğitme işini meslek edilmişlere verilen değer ortada, gel de eğit bunları şimdi. Nerden tutsak ordan elimizde kalan eğitim sorunumuz var, çözmeyi aKleden bir allahın sorumlusu yok. :(((

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Çok zor canım bu ülkede artık her şey çok zor.

İDEA dedi ki...

Tatlı yürekli arkadaşım,telefonda da söylediğim gibi hatırlanmak çok güzel.

Daha söylenecek çok söz var aslında MAYAM, neyse bugünün tadını bozmayayım.

Tüm Meslekdaşlarımın gününü kutluyorum.

cem dedi ki...

tabi öğretmenlik vasfına sahip olamayan bi ton öğretmen olduğunu da unutmamak lazım. onları saymadan kutluyorum günlerini ve saygılarımı sunuyorum..

idealist öğretmen zor bulunuyor, zor.. yeni nesil öğretmenlerden umutluyum..

sufi dedi ki...

Can beenmayam;
Öğrencilik yıllarımızın yaşamımız nereye varırsa varsın hiç bitmediği ve her adımda her zamanda bizlere birşeyler öğreten sevgili öğretmenlerimize ben de şükranlarımı sunuyorum.Sevgilerimle.

sadeceselin dedi ki...

özlemim bu özel günde bu güzel konuyu paylaştığın için önce teşekkürler. ellerine sağlık. ama ben umutsuz halkın sesi olarak ne öğrencilerin öğrenci, ne de öğretmenlerin gerçekten öğretmenliği hakkettiğini düşünüyorum. (istisnalar kaideyi bozmaz.) umutsuz halkın sadece bir sesiyim, umutlu yandaşlara sevgilerle.

Pilli Petro dedi ki...

ben de kutluyorum tüm öğretmenlerin günlerini, senede bir gün anılıyorlar ne yazık ki :(

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Evet Maya'm,
Herşeye rağmen...

öykü dedi ki...

Soylenecek cok bısey kalmamıs ama
sunu dıyebılırım
butun bu sartlara ragmen
fedakarca hızmet veren
sevgılı ogretmenlerımızın gunu kutlu olsun

beenmaya dedi ki...

yorumda bulunarak, fikirlerini ileterek ve en önemlisi öğretmenlerimizi kutlayarak bu güne, bu yazıya anlam katan herkese çok teşekkürler :)))

hepinize sevgiler, selamlar...

Ful yaprakları dedi ki...

harika dile getirmişsin canım,
aslında bir gün değil her gün kutlanmalı,
zor şartlarda çocuk eğitmek hiç de kolay değil,
hem eğitim hejm öğretim vermek her yiğidin harcı değil,
baş öğretmenimiz ulu önderimiz Atatürk bizim,
biz her şeyin üstesinden geliriz:)

sevgiler,

beenmaya dedi ki...

@Ful Yaprakları: yolundan ayrılmadığımız, ilkelerine sahip çıktığımız ve sessiz kalmadığımız müddetçe geliriz elbette. sağolasın canım...