Pages

(Ç)ALINTI?

9.09.2011
"Mümkün olduğunca kibar ve anlaşılır yazmaya çalışacağım. Post-Modern Edebiyatın temel yaklaşımlarından biri; yazılacak tüm konular zaten bugüne kadar yazıldığı için, tüm metinlerin aslında taklit ve kopya metinler olduğu, dolayısıyla da benim ‘kolaj’ onların ‘kopyala-yapıştır’ dedikleri menem şeyin yapılmasında sakınca olmadığıdır. Ancak insanların bunu yaparken izleyecekleri yol ve yöntemin edebi niteliği ciddi anlamda sorun çıkarmaktadır. Çünkü kopyala-yapıştır yöntemi ucu bucağı olmayan bir okyanus gibidir. En basit yolu; metinde kabaca göstermenin ötesinde alıntıların kime ait ve hangi satırlarda olduğunu belirtmektir. Ya da sadece alıntılara atıf yapılır.

Edebiyatta metinlerarası ilişkiler ise bambaşka bir konu olup ne kadarı kolajın (kopyala-yapıştır) ne kadarı esinlenmenin eseridir noktasında ciddi bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu uzun girişten sonra...beenmaya’nın yazılarının sadece birkaç satırını ya da kelimesini değiştirip tamamını kullanarak yaptıklarınız ‘alıntı’ olmaz. Belirtilmesi iyiniyeti gösteriyor ama yöntemde ciddi sorun var. Birkaç yazısı da ‘alıntı’landığı bile belirtilmeye gerek görülmeden kullanılmış ki...İşte bu, hiç olmamış. Yanlışlığı düzeltmeniz umudu ile..."



*Teknik bir sorun yüzünden ben yorum yazamadığım için bu yorum ilgili kişinin sayfasına sevgili AVRAM tarafından yapılmıştır.
**İlgili blog ve bahsedilen ‘alıntı’ yazı/ları/m için
buraya bakabilirsiniz.
***Görsel:
Flickr.com

16 sayfa ekleyen:

novella / विश्व dedi ki...

hiç değişmiyor değil mi, hiç değişmeyecek...

y. dedi ki...

hiç değişmez... benim şiir arası üç satır yazılarım bile gittikten sonra, seninkilerin komple götürülmesi doğal. sormak lazım,sormak lazım da blog ortamında uygun olmayabilir aklımdan kurduğum cümle.
şimdi onu kapatır, başka isimle döner hayata.

ELİF dedi ki...

Yazık...
Böyle insanlar hep var çevremizde,bize dost görünüp kuyusunu kendi cümlelerimizle kazanlar...

Yazgüneşi dedi ki...

bu sinir bozucu durum hiç değişmiyor değil mi ya..
aynı hep
ama bardağın dolu tarafından bakmayı denemek herhalde en iyi geleni
şöyle ki mayam:
meyve veren ağaç taşlanır...

Avram dedi ki...

Ben bu kadar kibar olmayı nasıl becermişim?
Acil bir doktora görünmem lazım..Normal değil..

Geronimo dedi ki...

hiç aklına gelmedimi acaba (ç)aldığımı görenler olur diye, üzücü.

Ebru dedi ki...

Ben geçmişte İda'nın resmini kullanıcı resmi yapanı da görmüştüm:)Neye uğradığımı şaşırmıştım ve bana da başkası haber vermişti.
Üretim yoksunu olunur da üretmek gibi bir mecburiyeti varmış hallerine neden bürünülür bilmem ki.

Pilli Petro dedi ki...

valla pes ne diyeyim bu kaçıncı yaw ? madem yazamıyosun yazma, başkasının cümleleriyle popülarite tutkusu da ne ola?

bu arada avram yaw sen kesin benim avukatım olmalısın kesin bak :))

Elif Gizem dedi ki...

Aynı şey başıma geldiğinde çok büyük rahatsızlık duymuştum. Çok çirkin. Herkes iyi yazabilmek ya da yazabilmek zorunda değil. ama bir başka insanın ruhunu kendine giydirmek, o insanın kendi ruhundaki eksiklikleri gösteriyor bence. nasıl ki okuduğumuz şairleri, hep şiirlerinden ayırmadan seviyorsak, kendimizi o şiirlerin yazan değil de seveni olarak görebiliyorsak, aynı şey blog dünyası içinde geçerli olmalı bence.

Elif Gizem dedi ki...

Bir de aynı durumda yazgüneşi beni kollamıştı. Kıza da ağzının payını vermişti. Kız ışık hızıyla bloğu kapatmıştı. Yeri gelmişken tekrar bir teşekkür gönderiyim dedim ben de kendi kurtarıcıma :)

suve dedi ki...

böyle bişeyi yapma gereği duyması üzücü bence...

Maya, Yazgüneşi'ne katılıyorum, çok haklı..

Avram; gerçekten bi doktora görünmelisin bence de:) Okudum yazıyı hayret ettim bu ne kibarlık :)Bir de bize böle olsan :)

Avram dedi ki...

bence bu halim daha tehlikeli. çekilmem yahu..

beenmaya dedi ki...

Hiçbir şekilde yanlış anlaşılmak istemiyorum; sonuç olarak ben bir yazar ya da şair değilim, yazdıklarım da matah şeyler değil. Ama yazdıklarım bana ait, sadece benim kelimelerim. Başka sayfalarda beğenilip, yayınlanmaya değer görülmesi elbette ki çok hoş ve güzel birşey. Ama olması gerektiği şekilde paylaşıldığı müddetçe. Link vermek, isim yazmak, olmadı en azından "alıntı" ibaresini koymak bu kadar da zor olmamalı değil mi?

beenmaya dedi ki...

bu arada sevgili AVRAM'a da ayrıca teşekkür ederim kendini bile aşarak gayet kibar bir şekilde derdimizi dile getirdiği için :))

Yeşim Özdemir dedi ki...

Sen bir yazar ya da şair olmayabilirsin başkalarına göre; bunun bir önemi yok. Önemli olan yazdıklarının senin EMEĞİN olmasıdır ki bundan ötesi de yoktur zaten. Beğenilen bir yazının başka platformlarda paylaşılması "kaynak belirttiği sürece" keyif verir... Ama ne yazık ki internet dipsiz bir kuyu. Tesadüfen gördüklerimizin yanı sıra görmediğimiz daha nice yazılarımız vardır kim bilir?

Yazgüneşi dedi ki...

bence sen nefis bir yazarsın
yazar olmak için ille yayımlanmış bir kitabın olması gerekmiyor

ve elifcem o kızcağıza haddini bildirmek bana zaevk vermişti :)))