Pages

CEVAP/SIZ SORULAR

21.04.2009
Bazı sorular vardır, cevapları daha sorulmadan bellidir.Üstünkörü geçilir o yüzden, cevaplamaya gerek bile kalmaz. Bazı sorular vardır, cevapları değişkendir. Kişiye, zamana, duruma göre farklılaşır. Hatta bazen aynı kişiden farklı zamanlarda farklı cevaplar gelebilir. Bazı sorular vardır, o an için cevapsızdır. Sadece yaşarken veya yaşatırken o cevaplarla yüzyüze gelirsiniz. Cevap biraz siz de, biraz da yaşananlarda gizlidir aslında. Ama yine de soruya asıl cevabı belki de hiç bir zaman tam olarak veremezsiniz.

“Aşk evcilleşmemiş bir güçtür. Onu kontrol etmeye çalıştığımızda bizi yok eder. Onu hapsetmeye çalıştığımızda o bizi esir alır. Onu anlamak için çabaladığımızda kendimizi kaybolmuş ve şaşkına dönmüş hissetmemizi sağlar.” diyerek uzun ve şaşırtıcı bir yolculuğa çıkartıyor bizi Paulo Coelho Zahir adlı kitabında. Bu yolculuk ruhumuz üzerine, kader üzerine, geçmiş üzerine ama en çok da aşk üzerine, sevmek üzerine...Ve sonra da, tüm bu akıp giden yolculuk esnasında birdenbire o soruyu saplıyor bir hançer gibi yüreğinizin tam da orta yerine; “Bir insan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?”

Bir yanda kendisini terk edip giden, ne aklından ne de yüreğinden bir türlü çıkaramadığı eşi, diğer yanda ise varlığından hep hoşlandığı, sevdiğini ve sevildiğini bildiği güzel, akıllı, başarılı sevgilisi....Biri kendini bulmasına yardım eden ama sonra aniden kendisi ortadan kaybolan ruh eşi, diğeri belki de bu içsel yolculuğun her anında varlığıyla destek olan ve her şeye rağmen seven, çok seven bir kadın...Ve tüm bu çelişkilerin genişletip daralttığı, eksiltip çoğalttığı, kısaltıp uzattığı bir içsel yolculuk...Derken yine aynı soru çıkıveriyor bir yerlerden, çıkıp da tam önünüze düşüveriyor; “Bir yüreğe aynı anda kaç sevgi sığabilir?”

Bazı sorular vardır, gerçek bir cevabı olabilmesi için belki de gerçekten sorulması gerekir. Ben kendime gerçekten sordum ama cevabım konusunda hala düşünüyorum. Sahi sizin cevabınız nedir?


Görsel: Deviantart

39 sayfa ekleyen:

coffeé dedi ki...

soruyu sorduğumda kesin bir cevap bulamadım ben de. ancak yüreğe sığdırılan kişilere, aynı yürekte farlı alanlar biçiliyor kimi zaman galiba. birisi kaybolup giden özlenen oluyor, birisi yanında varlığıyla varlığına varlık katıyor, başka birisi sadece göze sığdırılmış olmasına rağmen yüreğe sığdırılmış gibi geliyor. geliyor da geliyor yani :)

peri bu soru aslen tam olarak cevaplanamıyor galiba senin dediğin gibi :)

efsa dedi ki...

Her insanı farklı nedenlerle seviyorum. Bir bütün olarak sevdiğim insan yok benim. kimseyi bütünüyle sevmiyorum ama onu olduğu gibi kabul ediyorum.

Sonra düşünüyorum sorunu... Cevabım yine bu yönce oluyor. Her erkekte sevdiğim şeyler farklı benim. Onların da bende...

Mesela eski eşim ellerimi severdi, öperdi sürekli. Sonra sevgilimin bir tanesi saçlarımı severdi. okşardı ama en çok koklardı. Diğeri bakışımı severdi. hep bakmamı isterdi. Kimse beni bütünümle sevemedi. Ben de kendimi bütünümle sevemedim ki zaten. :)

evet bir kalbe bir çok sevgi sığabilir. ama hayat bize her zaman seçmemiz gereken bir zaman sunar. Sadece doğruyu bulabilmemiz için her iki tarafı da gösterir. Araf ta kalmaz kimse sonsuza kadar.

parka dedi ki...

Ben beni seven kadını kollarıma aldığım zaman inlemesini isterim.
Eğer inlemezse inan namertim, delirtene kadar öperim. Paulo Coelho bu yüzden halt etmiş. İlk önce dokunmayı öğreneceksin. Sonra söz tene düşecek. Gerisini salla gitsin. Aşk vardır ve yeri gelir can verir, can alır. Ben 36 kişilik aşk bilmem. Biraz cahilimdir. Köyde yetişdim. Yine bu yüzden kelimelerim sen bana bakma tımarsızdır. Ama bir kadını seversem Adam gibi bir aşkla severim. Anlamından şüphe edilen bir aşkın kıçındaki yamasıyla ilgili sorunu var demektir ve inan bana arkadaşım aşk yabandır, o son söylediğimde aşk değildir.

Biraz sinirliyim kusura bakma
Ağzıma gelen düşüncelerim bu
İster yayınla ister yayınlama


Ahmet

ELİF dedi ki...

“Bir yüreğe aynı anda kaç sevgi sığabilir?”

Yüreğimiz uçsuz bucaksız bir alan,her sevgiye açık bence...

Ne kadar sevgi verilirse verilsin ,yinede açızdır nedense..

Ne açlıktan öleceğiz,nede sevginin içinde kaybolacagız..
Ortalarda bir yol vardır elbet....

foodbynil dedi ki...

belki soruların tam cevabını veremediğimizden sevebiliyoruz.Zamanında yanımızda olması gerekenleri,yanımızdakilerle unutuyoruz.Bilemedim yahu aklım karıştı şimdi .

Ateş Böceği dedi ki...

Eğer bir insan kalbine birden fazla aşk sığdıracağını düşünüyorsa yanılıyordur aşk başka bir şeydir sevgi apayrı bana göre eğer bir insana aşıksanız onu paylaşamazsınız yada başkasıyla onunla yaşadıklarınızı yaşayamazsınız ama aşk zamanla dönüşür başka bir hal alır işte böyle zamanlarda insan sevdiğinden vazgeçemez ama aşksızda yapamaz belki bundandır gel git sebebi ama olmaz her insanın kalbine sığdıracağı mutlaka ve mutlaka bir insan vardır eğer başkasını da almak istiyorsa bu artık eskisi kadar aşık olmadığı anlamına gelir ki hiç bir aşık aynı anda iki kişiyi sevemez.Çünkü aşk şiddetli yaşanır tutkulu yaşanır eğer yaşanmıyorsa o aşk değil sadece hevestir bir süre sonra geçer ve bakmışsınızdır ki aynı anda bir insanın gülüşünü seviyorsunuzdur diğerinin dokunuşunu ikisinden de vazgeçemezsiniz aradığınızı bulana kadar bulduğunuzda ikiside faso fiso gelir..
Sevgi ise annenizide seversiniz ,kızınızıda ,arkadaşınızıda sevgi sonsuzdur bu anlamda bir sürü insanı alırsınız yüreğinize ama aşk da sadece bir kişi oturur kalbinizin tahtına ikincisine yer yoktur tabi eğer gerçekten aşıksanız..

sevgimle canım..

tutsak dedi ki...

Aslında birzamanlar çok takıldığım bir soru idi ama sanırım cevabı çok basit. Tek bir Aşk vardır iki gördüğünü 1lediğinde iki görenin kendi yanılgısıdır ya da Aşk dediğin aşk değildir:AŞk ya sevdiğinde herşeyi ya da herşeyde sevdiğini görmektir. O zaman nerede ikilik.
Sevgiler

münzevî dedi ki...

kocaman bir fil düşün. Gözleri bağlı bir sürü insanın filin etrafında dönüp onu tanımlamaya çalışmasını düşün.. Kimi dişini, kimi kuyruğunu, kimi bacağını tutar ve işte bu FİL der.. Halbuki fil hem sanılanın hiç biridir hem de sanılanın hepsi.. Ve AŞK.. İçimize bırakılmış bir koca puzzle.. Birileri bir parçasını dolduruyor.. Birileri başka bir parçasını.. Bazen kendimize kızıyoruz, "olur mu bir insan aynı anda birden fazla insanı sevebilir mi" diye.. Halbuki hepsi o aşkın sadece bir parçası..Eksik kalanı başka biri tamamlıyor.. Herbiri farklı ama hepsi aynı bütüne ait.. Karmaşık bir ifade oldu farkındayım.. Özünde aşık olduğumuz şey, yada aşk diye bizi çağıran şey sadece içimizdeki boşluğun bir küçük parçası.. Ya onu tamamıyla dolduracak olan AŞK, ya o sevgili..O, içimizdeki o puzzleın da sahibi..

...RiGoR MoRtiS... dedi ki...

senin bu yazını okurken,şansa bak ki tam da o sırada manganın cevapsız sorular adlı şarkısını dinliyodum. hem şarkı hem senin bu yazın etki üzerine etki yaptı bende.. valla bende cevap bulabilseydm eğer ruh sağlığım yerinde normal bi insan olurdum,halbuki bu karmaşa içinde,sorular arasında boğulmuş karışmış kördüğüm olmuş bi kişiliğim :(

Brajeshwari dedi ki...

Zor bir soru be beenmayam..İnsan herkesi sevebilir, Belki tercihte ikileyebilir.Fakat tek bildiğim aşk bir'tanedir..

MAVİ UMUT dedi ki...

Bir insan aşk anlamında asla aynı anda iki kişiyi sevemez.eğer seviyorsa buna sevgi denmez bence.
Aşk da benlik ve ruh ve de kalp aşık olduğunuz kişi için çalışır sadece.akılda, yürekte, hatta her baktığı yerde o vardır. Aşk herşeyin en halidir biliyorsunuz. Düşünebiliyormusunuz ki bir erkek veya bayan iki kişiye aşık iki kişiyi seviyor, onun yanına gidiyor sevdiğini söylüyor, diğerine gidiyor ona sevdiğini söylüyor, ikisinden de vazgeçemiyor, bu biraz eğreti hatta iğrenç gelmedimi sizede. Mesele şu ki bence aşkı çok fazla büyütmemek lazım, ama üç ama beş sene, eninde sonunda en hali, başka bir hale dönüşüyor. Ve gönül istiyorki dönüştüğü nokta tutkulu bir sevgi olsun içinde saygının var olduğu. Peki olabiliyormu? Yok yokk aşkı çok fazla büyütmemek lazım.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Gerçekten bazı sorular vardır cevapsız.
“Aşk evcilleşmememiş bir güçtür. Onu kontrol etmeye çalıştığımızda bizi yok eder. Onu hapsetmeye çalıştığımızda o bizi esir alır. Onu anlamak için çabaladığımızda kendimizi kaybolmuş ve şaşkına dönmüş hissetmemizi sağlar.”
Ne güzel bir söz bu. Çok beğendim.
Sevgiler canım.

ABİ dedi ki...

soru aşk ise yanıt bir'dir. ama sevgi ise çok kişiyi sevebilir insan.

Selin dedi ki...

Bir tanesi öyle dolduruyor ki her yanı, istesem de yer açamam bir ikinciye. Tek bir doğru cevabı olmayan bir soru ya bu hani, cevabı değişiyor ya hani kişiden kişiye, işte benim cevabım aynı anda iki kişinin sevilemeyeceği..

Pilli Petro dedi ki...

bir yüreğe pek çok kişi sığabilir, pek çok kişiye aynı anda aşık olunabilir, aynı anda sevilebilir ama ömür boyu akla kazılı tek kişi vardır !!

hani en ufak bir şeyde sığındığımız, her aşkta onu aradığımız, esasında her göz yaşını ona döktüğümüz.

kalabalıklar arasında tek bir varlık.gizli, içten ve çok sevilen.

benim cevabım tek ve yıllardır hiç değişmedi, değişmeyecek :)

guguk kuşu dedi ki...

aynı anda asla iki aşk olmaz tek kalpte. Var olduğunu düşünen yanılır. ikiside yalandır çünkü. Aşkta göz aşkından başkasını görmez. Aynı anda birden fazlası varsa bu aşk değil beğenidir.

malikocas dedi ki...

“Bir yüreğe aynı anda kaç sevgi sığabilir?”

sevgi olarak bir çok sevgi sığar bence oysaki aşk tektir. Birden fazlası olmaz çünki aşk zaten bir yanılsamadır. Biri vardır herşeyiyle sizi bütünler ama onula değilsinizdir ve aşk gelir başka birinde herşeyi bulduğunuzu zannedersiniz aşkın göze bir perde olduğu andır bazı hisler dürtüler yanıltır yine seversiniz bir ortak diliniz oluşur ama gerçekde aynı dili kullanmaz birbirinzi törpiler alışırsınız aşk zamanla biter derlerya işte öyle bir şeyler olur aslında o yanılsama dır biten ya da başlayan bir şey yoktur. Bu bir nevi tatil aşkı gibidir. gerçek aşk başlar aynı dille bittiğinde öyle bir sevgi bırakır ki geride tüm yaşananlara çekilen çilelere rağmen değmiştir bir ruh olursunuz neredeyse bir birinizin bir kopyası olursunuz bir yapının birleşen parçaları gibisinizdir sanki. tüm perdeler kalktığında gözlerinizden gerçekle seversiniz bu da bir yürekğin zaten birden fazla kişiyle kaldırıcağı bir süreç ve güçden fazlasını gerektirir bir yürekte iki sevginin olamıyacağı anlamına gelir tabi şıpsevdi değilseniz...
bu benim düşüncem tabi tek değildir sizin ruh eşiniz olabilecek kişi elbette bir olmaz bu sefer aşşkın kör gözü kaldırmaz sır perdesini ama başka birinde gerçeği anlarsınız hepimiz insanız ve tek ddeğiliz bir birimize benzeriz bir kişide inanatla kalmak bir yandan da ikinci bir aşkı yaşamak sadece yorar unutmakta gerekir bazen. Ama aşak güncel düzme mantık ilişkileriyle ilişkilendirmemeli ve aşk dene tarifsiz şeyi sırf laf olsun yuva kurayım düzenim olunca hepsi olur mantığı ile yaşanmamalı o sadece çoğul bir yalan olur neyse çok boş oldu ama oldu işte paylaştım...

sufi dedi ki...

Aşk ; değil birkaç kişiye aynı duyguyu duymak, sadece aşık olduğun o kişide kaybolup ya da onu kendinde oluşturup artık hem var hem yokolmaktır.Göz; ya artık hiçbir şey görmez, ya da gördüğü herşey O olur O...Sevgilerimle.

Biraz dedi ki...

Aynı anda bır tek kısı vardır yurekte, ask bir kisiye olur diye dusunuyorum. Bu tipki 200 milyon spermden sadece bir tanesinin yumurtayi dollemesi gibidir. (istisnalar haric)...Cunku hayat her zaman olasiliklara acik olacak kadar da zengin.

stickman dedi ki...

“Bir yüreğe aynı anda kaç sevgi sığabilir?”
burda bahsettiğimiz sevginin türü belli. eğer aynı anda yüreğine iki kişinin sevgisinin sığdığını düşünüyorsa bi insan, aslında hiç kimseyi hiç bir zaman sevmemiştir o. geçici heveslerle kendi duygularını beslemiş, insanları sömürerek egosunu tatmin etmiştir. tıpkı, sevgililerinden bahsederek sevgi kelimesine anlamını yitirtenler, daha doğrusu; sevmenin anlamını bilmeyenler gibi. eski sevgilim böyleydi şöyleydi, şimdiki sevgilim böyle şöyle. peki hangisini sevmişti? öncekini mi? şimdikini mi? yoksa sıradaki kurbanı mı? hiç biri.. hiç bi zaman.. eğer sevdiği insan, herhangi bir şekilde yok olmuşsa bir kişinin, geçen zaman ve hayatın akışı düşmanıdır onun. yüreğine başkalarının girdiğini düşünür. başkasını sevdiğini zanneder. zayıfsa buna inanır ve bu şekilde bi ikilemde kalır. olayın devamıda tamamen kişinin karakterine göre gelişir. (böyle bilmiş bilmiş sanki genel geçer gibi bişiler söylemeyi sevmem ama tutamadım kendimi :D )

Emrah Atik dedi ki...

Kadınlar ne gibi bir psikolojiyle bunu sorar bilemem ama bir erkek soruyorsa inceden bir aldatma durumu sözkonusudur ve erkek eğer bu duyulursa oluşacak tepkiyi ölçmeye çalışmaktadır:)
Biliyorum cevabım Coelho kadar şairane olmadı ama sanırım erkekegemen ilişki kalıplarında durum bu...
Aslında bu konular üzerine kesin yargıya varmanın imkansız olduğu durumlar...
anlık psikoloji, dış etkenlerle verilecek cevap da değişebilir:)
Saygılar...

Adsız dedi ki...

Şansın varsa gerçek aşk-ı bulursun.
Ben aşk-ı yakalamanın çok büyük bir şans olduğuna inanıyorum.
Buldunmu sıkı sıkı sarılacaksın ki kaçmasın.
Kaçırırsan elinden, kovalama sakın, demek ki o aşk değilmiş.

Ben şanslıydım,buldum yakaladım.
13 senedir tadını çıkara çıkara yaşıyorum. :)

aşk-ınız sonsuz olsun.

beenmaya dedi ki...

@coffeé: "aynı yürekte farklı alanlar biçmek" işte bu tanımı sevdim ve sanırım pek çok soruya ışık olabilecek bir tanım. ama asıl cevap nerede, kimde işte onu bilmiyorum :)))

@efsa: coffeé'nin de dediği gibi aslında aynı yürekte faklı alanlar biçiyoruz birbirimize ve belki de seçimlerimizi buna göre yapıyoruz kimbilir...

@Kara Kalem: sinirlisin evet ama genel bir soru sordum ve herkesin cevabına saygım sonsuz olduğundan tabiki yayınlayacağım yorumunu :)) üstelik ben senin aşık olduğunu, aşkı bilen, yaşayan bir adam olduğunu da biliyorum ve bu yeter bana :)))

@Elif...den: ortalarda bir yol vardır elbet görebilene ve seçebilene :)))

beenmaya dedi ki...

@perikizi: bir şekilde eksilip sonra yeniden çoğalıyoruz gelenlerle ve gidenlerle öyle değil mi...

@Ateş Böceği: aşk ve sevgi tamamen farklı şeyler aslında ve bu fark tanımından yaşamasına kadar kişiden kişiye de değişiyor öyle değil mi...

@tutsak: "AŞk ya sevdiğinde herşeyi ya da herşeyde sevdiğini görmektir." işte bunu sevdim :)))

@münzevi: yorumunu üzerine hiçbirşey ekleyemeyecek kadar çok sevdim sevgili münzevi...hoş geldin gerçekten çok hoş geldin sağolasın...:))

beenmaya dedi ki...

@ ...RiGoR MoRtiS...: öncelikle kötü bir zamana denk geldiğim için üzüldüm ve de seni kötü hissettirdiğim için kusuruma bakma lütfen...

bu soruların tam olarak bir cevabı olduğuna ve her cevabın aynı aşk ve sevgide olduğu gibi kişiden kişiye değiştiğine hatta yaşananlara ve o anki duruma bakarak kişide bile değiştiğine inanıyorum ben yani kendi cevabın aslında sende senin içinde...umarım düğümlerin bir an önce açılır ve kendi cevabını görebilirsin sevgiler :))

@Brajeshwari: aşk'ın tek olduğu konusunda sanırım çoğunluk olarak hem fikiriz :))

@UFUK ÇİZGİSİ: sevgili tutsak'ın dediği gibi; AŞk ya sevdiğinde herşeyi ya da herşeyde sevdiğini görmektir öyle değil mi...

@Muhabbet Çiçeğim: canım kitabı okumanı öneririm daha pek çok güzel söz bulacaksın sevgiler :))

beenmaya dedi ki...

@Abi: teşekkürler imla polisi :))

@sLn: evet aynen öyle. cevaplar kişiden kişiye ve hatta kimi zaman kişi de bile değişiyor zamanla...ama çoğu kişi için aşk bir tane...

@bekriya: o zaman gerçek aşk, asıl aşk sadece bir tanedir öyle değil mi :))

@guguk kuşu: aşk, gerçek aşk tektir diyorsun yani :)))

beenmaya dedi ki...

@mali_k: öncelikle bu dolu dolu ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler :))

pek çok noktaya katılmakla beraber şunu eklemek stiyorum. hani o "yanılsama" dediğimiz zaten bizden kaynaklanıyor bence...aslında birini olduğu gibi herşeyiyle kabul etmektir aşk ama biz kafamızda daha farklı anlamlar yüklediğimiz için bu yanılsamaya düşüyoruz ve aşkın sonunu getiriveriyoruz ne yazık ki ve sonunda da aşk yokmuş deyip çıkıveriyoruz işin içinden öyle değil mi :))

@sufi: aynen öyle sevgili sufi aynen öyle :))) hatta sevgili tutsak'da benzer şeyleri dile getirmişti...

@Biraz: elbette istisnalar hariç :))

beenmaya dedi ki...

@stickman: tutma zaten kendini herkese fikrini sordum ben sonuç olarak ve sende dolu dolu söyledin işte fena mı :)))

eğer söz konusu aşksa evet ama sevgiyse sevgili coffeé'nin "aynı yürekte farklı alanlar biçiliyor kimi zaman" tanımlamasında da gerçeklik payı yok değil aslında ne dersin...

@Emrah Atik: cevaplar kişiden kişiye değişebileceği gibi kişide de zamana, yaşananlara, o an içinde bulunulan duruma göre de değişebilir dediğin gibi...o nedenle kesin yargılara varmak pek de doğru değil aslında...

@Erk Ird: ne mutlu size aşkınız daim olsun o halde sevgiler :)))

malikocas dedi ki...

sevgili beenmaya, tamda öyle demek istedim ama becerememişim eksik bırakmışım sen tamamladın o kısmıda sağol...

beenmaya dedi ki...

@mali_k: estağfurullah becerememek ne demek asıl benim yazımı tamamlayan sizlerin yorumları çok teşekkürler sevgiler selamlar :))

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Yüreğin genişliğine mi bağlı acaba?:))
Zor soru sormuşsun be beenmayacım:))
Srvgilerimle.

beenmaya dedi ki...

@özlem: sanırım öyle ve birazda biçilen farklı alanlara göre sanırım. evet bu biraz kazık bir soru oldu farkındayım canım :))))

pRncfRn dedi ki...

Kim ne biliyor ki gerçekten cevaplasın?

beenmaya dedi ki...

@pRncfRn: o da doğru aslında bir anlamda. hepimiz biliğimiz kadarıyla çömeye, cevaplamaya çalışıyoruz işte...

Evren dedi ki...

bazı anlar vardır, üzerine çok düşünülmez, gülümsenir ve geçilir... bazı anlar vardır, ben sen olur sen ben...

beenmaya dedi ki...

@Evren: :))))) şimdi olduğu gibi...

efsa dedi ki...

yorum için değilde ikinize görünce sıcak bir günaydın demek geldi içimden. :))

beenmaya dedi ki...

@efsa: günaydın prensesim günaydın :)))

Evren dedi ki...

günaydın tabi :))