Pages

YİNE, YENİ, YENİDEN...

17.04.2009

“Türkiye’de erişimi yasaklanan paylaşım sitesi YouTube’un ardından, Atatürk’ün kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine ağır hakaretler içerdiği öne sürülen bir site nedeniyle arama motoru Google da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya...” diyor okuduğum haberde...

“YouTube”da sonra “Google”da mı aynı sonla karşılaşacak diye geçiriyorum içimden. Hemen ardından çok değil sadece 6-7 ay kadar önce Digitürk’ün açtığı bir dava nedeniyle sansürlenen bloglarımız geliyor aklıma. Birkaç sitenin işlediği varsayılan bir suç nedeniyle hiç alakası olmayan, hiçbir ortak amaç içermeyen şahsi bloglarımıza erişimimiz de bir süre engellenip sonrasında yürütmeyi durdurma kararıyla tekrar açılmıştı. Tarih yine tekerrür ediliyor anlaşılan...Haberi okumaya devam ediyorum...

“Atatürkçü Düşünce Derneği, Google’da “Kemalizmin karın ağrısı” yazılarak ulaşılan sitede, Atatürk’e ağır hakaretler içeren ifadelerin yer aldığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’na suç duyurusunda bulundu.

Arama motoru yöneticilerinin cezalandırılması ve Google’ın Türkiye’de erişime kapatılması istenen dilekçede, “Kemalizmin karın ağrısı” yazılarak ulaşılabilen ana başlıklarda, Türkiye’nin kurucusu Atatürk’e kişilik hakları dahil, her alanda hakaret edildiği kaydedildi.

Söz konusu yayınların kimler tarafından siteye konulduğunun tespit edilemediği belirtilen dilekçede, “Ancak sayfanın sonuna sitenin Google tarafından desteklendiği yazılmıştır.

Atatürk’ü Koruma Kanunu başta olmak üzere, TCK ve ilgili maddelere aykırı olarak yayın yapan sitenin sorumlularının tespit edilerek, cezalandırılması ve bu sitenin de acilen yayınlarının durdurulması ve kapatılmasını talep ediyoruz” denildi.”

Hangi konuda olursa olsun ortada suç içerikli bir durum varsa, elbette bunun sorumlularının tespit edilip gerekli yaptırımların uygulanması gereklidir. Burada da Atatürkçü Düşünce Derneği Atatürk’e yönelik ciddi hakaret içeriklerinin yer aldığı site ve sitelere dair suç duyurusunda bulunma, gerekli yaptırımları isteme hakkına elbette sahiptir. Ancak böylesi bir durumda söz konusu yayınların kimler tarafından siteye konulduğu tespit edilemediği için ve o site Google tarafında destekleniyor diye tek çözüm yolu Google’a erişimin durdurulması mı olmalıdır? Başka türlü bir denetleme, uygulama, yaptırım söz konusu değil midir? Benim hiçbir şekilde içinde yer almadığım bir suçun cezası, benim özgürlüğüme, erişim hakkıma engel konularak neden aynı zamanda bana da kesilmektedir? Burada benim kişisel haklarıma bir saldırı yok mudur?

Bunlar ve daha pek çok soru beynimin içinde dönüp dolaşıyor ve cevapsızlar listesinde yerlerini alıyor hızla. Kurunun yanında yaş da yanıyor, ve bu şekilde devam ederse her zaman da yanacak ne yazık ki diye geçiriyorum içimden. Yani kısaca yine, yeni ve yeniden...Ha ne demiştik tarih tekerrürden ibarettir.


Haber Kaynağı: Hürriyet

28 sayfa ekleyen:

Belgin dedi ki...

Bu ne bicim bir tutum anlayamadim ki. Bu kadar gelismis Teknolojide, aferdesin, uzaydan satelitle, kim nerede, ne zaman tuvalete gidiyor onu bile görebilirlerken, suclular bulunamamis, onu gecelik külahima anlatsinlar...

serencam dedi ki...

Canım yazı demişsin ..Eğer çıkarsa birşey bildiririm sana ..Öpüldün ..Pek iyi hissetmiyorum bu sıralar sevgiler..

tutsak dedi ki...

En acısıda bunu Atatürk ün adını kullanan birilerinin yapması da onların ne kadar Atatürkçü olduklarını gösteriyor.

Unknown dedi ki...

yazık ya yazık bu teknoloji hep mi saçmalığa kullanılmalı bu kafalar ne zaman akıllanacak akılları başlarına gelecek :(

tutsak dedi ki...

Sitede yazılanları okumamıştım yazan kimse o yazıları kendisini tarif etmiş neyse herkes kendi gibi bilir.
Neyse bu arada google ın o siteyi desteklediği falan yok google kullanım alanı olarak verdiği her sitenin altına o ibareyi kullanmaktadır bunun anlamı o blogda yazılanları desteklediği anlamında değil bu sitenin kullanım alanını ücretsiz olarak verdiğini ifade eden bir ibaredir.
Ben hala şunu anlamış değilim ttnet bir linki engelleyebiliyorsa
neden bütün bir bloggerı yada youtube yada google ı engelliyorda sadece o yazıların bulunduğu linki
engelleyemiyor sanırım tek tek uğraşmak işlerine gelmiyor kapat hepsini gitsin.
Bunca kişi Atatürkün ilkelrine sahip çıkmaya çalışıp birşeyleri protesto ederken bunları yok sayıp
sadece bir provakatör yüzünden bütün google ın kapatılması o kişilerin amacına uylaşması demek değilmidir sevgili ADD liler bunları düşünemiyorlarmı acaba. Ve bir kerecik olsun ATATÜRK ne derdi acaba bu konuda diye düşündüler mi onu da merak etmeye başladım açıkçası.

nox dedi ki...

flaş flaş son gelişme!!!

ülkede birileri birilerini bıçakla yaraladığı için tüm yurt çapında bıçak satışları yasaklanmıştır.

olay burnunu 2 parmağı ile karıştıran öküz ile diğer öküz arasından geçtiği için bu sınırlar içinde yaşayanların müsait 2 parmakları da kesilmesi de düşünülmüş ama hangi parmak konusunda karara varılamadığından -işin sonu adam yaralamaya gideceği için- tüm parmakların kesilmesi uygun görülmüştür.

yukardaki cümleler kadar saçma youtube ve diğerlerinin yasaklanam istemi.
Biliyor musun, yuotubeda inanılmaz muhalif klipler,unutturulmaya çalışılan büyük gaflar-ayıplar vardı;belki de bu nedenle kapatılmıştır ..

sağlıcakla kal

YALNIZLIK OKULU dedi ki...

vay başımıza gelenler desene kapatılırsa google elimiz ayağımız kesilmiş gibi olacak :(((

coffeé dedi ki...

kökten çözümsüzlül yaratmaya yönelik çözümler. yakında istanbul'da deprem olacak diye istanbul'a gitmeyi de yasaklarlar... bizim ülkedeki hukukun uygulamama alanı...

beenmaya dedi ki...

@Belgin: gerçekten bende anlamış değilim arkadaşım...

@peri'm: peki canım kendine dikkat et lütfen ve iyi ol öperim...

@tutsak: gerçekten ortada anlaşılmayan, yanlış anlaşılan birşeyler olması lazım başka bir isim veremiyorum ben çünkü...

@funda: kurunun yanında yaş da yanıyor ne yazık ki ve sanırım bu hep böyle devam edecek...

beenmaya dedi ki...

@tutsak: siteyi bende göremedim tutsak sanırım girilemiyor artık. teknolojiden pek anlamam ama bu kadar ilerleme varken bir denetim mekanizmasının oluşturulamaması, kurunun yanında yaşın da yanıyor olması, işlenen bir suçun hepimize mal ediliyor olması gerçekten çok büyük bir saçmalık. benim kişisel haklarim nerede o zaman...

@beyazmavi: buna bir çözüm yolu bulunmalı. tek çözüm bir suçun herkese mal edilmesi olmamalı...

@YALNIZLIK OKULU: umarım olmaz arkadaşım umarım bu iş sadece gerçek suçluların cezalandırılmasıyla son bulur...

@coffeé: valla bu gidişle nefes almamız bile yasaklanacak...

parka dedi ki...

Özlem

Eğer değerime zararı vereni destekleyen babamın oğlu dahi olsa silerim gider. Bende kara kalem yazmaya devam ederim. Hakaret içerikli yayınları süzebilme program alt yapısını düzenlememiş bir tekelin işine geleni sansürleyip, işine gelmeyeni sansürlememeside düşündürücüdür. Geniş düşünmeli bence. "Evet kimse benim Atama hakaret edemez ve hakaret edeni evine davet edip baş köşeye buyur edemez." Bu orada asılı kalmalı bence. Ben öyle bir şeyin varsayımını dahi duyduğum o eve bir daha konuk olmam olur biter. Hatta sokağından geçmem. Çünkü destek vermiştir. çünkü bunların hepsi Mustafa Kemali acze düşürüp gözlerde küçültme çabasıdır. Malesef bunuda çok iyi kurgularla başarabilen bir idariye müteşebbüs varki, her tarafına müteşebbüs etsek nolur.Bizde bu kafalar olduğu sürece. Ne halleri varsa görsünler. Salak google parçalasaydın ya kendini. Atatürkçü motor, ilahayatçı motor, seksüel origamili motor, pazar esnafı motoru diye. Kimsede böyle zorda kalmazdı.

Kısacası memleketin ortasında yine eski günlerde olduğu gibi bir dama tahtası var malesef piyonları yine bizleriz. Ah beyin terimizle o tahtayı kayganlaştırmış olsakda, çizgileri bir alt üst edebilsek. Burada işte geri vitesim atıyor. Bu halklamı. silifkenin yoğurdu misali, salla gitsin.

Ahmet

Ateş Böceği dedi ki...

Eee burası Türkiye Oluyor böyle her konuda kurunun yanında yaş da yanar mutlaka bir bak etrafına olan bitene bu herzaman böyledir böylede olacaktır tarih tekkerrürden ibarettir malesef bizim toplumuzda ders olmaz bu tarihten hiçbir zaman ..

beenmaya dedi ki...

@Kara Kalem: bende katılıyorum sana ama şu ayrımı iyi yapmak lazım. gerçekten burada asıl ve tek suçlu google arama motoru mu?

ben teknolojiden anlamam ama okuduğum ve bana verilen bazı bilgilere göre google kullanım alanı olarak verdiği her sitenin altına o ibareyi kullanmaktadır bunun anlamı o blogda yazılanları desteklediği anlamında değil bu sitenin kullanım alanını ücretsiz olarak verdiğini ifade eden bir ibaredir. yani google'ın bu siteyi desteklemesei gibi bir durum söz konusu değil. o halde fatura neden google'a kesiliyor...

internetle ilgili ciddi anlamda bir denetim ve yaptırım uygulanması lazım. ama 6-7 ay önceki gibi birkaç sitenin densizliği, suçu bütün sitelere ve bu siteleri kullanma hakkı olan bizlere kesilmemeli öyle değil mi...

beenmaya dedi ki...

@Ateş Böceği: asıl suçları önlemek, asıl suçluları cezalandırmak bunlara çözüm bulmak yerine işimize gelen en kolay şeyi yapıyoruz her zaman kurunun yanında yaşı da yakarak...

parka dedi ki...

Bilmem
Hazırlık aşamasındayım şuan
Ben müteşebbüslere güvenirim :))))

Fakat sana her zaman sorduğum bir soruyu yine sormak isterim

Özlem
Eminmisin :)

beenmaya dedi ki...

@Kara Kalem: anlaşıldı merkez :)))

tutsak dedi ki...

Sevgili beenmaya
birçok site linki vereceğim Atatürkçü siteler hepsi
google sites bloglarının hepsinin altında
''| Google Sites tarafından desteklenmektedir''ifadesi bütün google sitelerinin ana sayfa sağ alt bölümünde yer almaktadır

http://sites.google.com/site/candostlarinyeri/atatuerk-1

http://sites.google.com/site/genclikkulubue/arkadaslik

http://sites.google.com/site/bahattincimete/atatuerk

Bütün bu sitelerin altında aynı ifade kullanılmakta benim kastettiğim buydu yanlış anlıyan birisi varsa mail adresimde
''Kamilbekiryaylim@gmail.com,
Kamilbekiryaylim@msn.com''
dilediğiniz konuda konuşabiliriz. Burasını polemik ortamı yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum
Özür dilerim sevgili beenmaya

beenmaya dedi ki...

@tutsak: sevgili tutsak yorumunu bilgi içerikli olduğu ve benim söylemek istediklerime de bir örnek teşkil ettiği için özellikle yayınlıyorum. ama ortada bir polemik olduğunu da sanmıyorum. bu konuda aynı yerden bakılsa da bazı noktalarda farklı düşünen arkadaşlar olabilir elbet ama hepsi bu...

o nedenle özür dilemene hiç gerek olmadığı gibi asıl ben verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. sevgi ve selamlar...:)))

pRncfRn dedi ki...

Ooofffff ne diyeyim ki, desem ne olacak ki?

Şaşkın dedi ki...

Özellikle gençlerin kullandıkları siteleri kapattır ki kapanma nedeni olarak akıllarında Atatürk kalsın, kafalarına Atatürk algısı yasakçı zihniyet, hoşgörüsüzlük, faşizm gibi kavramlarla yerleşsin. Birini gönüllerden yavaş yavaş silmek için daha güzel, daha manipülatif başka bir yöntem olabilir mi? İsimleri Atatürkçü Düşünce Derneği ancak bu yaptıkları ancak Atatürk düşmanlarının yapabileceği bir şey ya da bana öyle geliyor. Çok mu abartı düşünüyorum acaba?

Yeşim Özdemir dedi ki...

İnternet bütün dünyayı kucaklayan bir kapı olmakla birlikte kontrolü çok zor olan bir sistem. Böyle bir ortamda herkes aklına geleni yayınlayıp bir çok kanala duyurabiliyor elbette.

Ancak koskoca bir arama motorunu yasaklamak sorunu ortadan kaldırmıyor. Zamanında hem youtube a hem de blogspottaki sayfalarımıza ulaşmanın farklı kanallardan yollarını bulmuştuk.

Yani o siteye erişimi engellemek sağlıklı ve anlamlı bir çözüm getirmiyor. O siteler bir şekilde orada duruyor ya da o site kapandıysa bir başkası açılıyor. Sadece biz göremiyoruz. Bir nevi üstünü örtmek gibi bir şey... Bunun başka bir çözümü mutlaka olmalı...

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ben de günlerdir bunu düşünüyorum, tek çare kapatmak mı olmalı?
Daha farklı fikirler üretilemez mi?
Hep başa mı dönmek zorundayız?
Sevgilerimle...

beenmaya dedi ki...

@pRncfRn: valla denilecek pek birşey yok aslında. sağlam çözümler üretilmesi gerekiyor sadece öyle değil mi...

@Şaşkın Kova: çözüm yolları üretmek yerine böylesi saçma yollara başvurulduğunda tabiki insan böyle durumların altında başka şeyler, teoriler arıyor ister istemez...

beenmaya dedi ki...

@Yeşim: "üstünü örtmek" ne kadar doğru bir tanım olmuş. üstünü örtüp geçici bir süre yokmuş gibi göstermek hiçbir sorunu ortadan kaldırmıyor ne yazık ki....gerçekten daha sağlam, sağlıklı ve uzun vadeli çözümler üretilmesi lazım...

@Özlem: Yeşim'in deyimiyle sadece üstünü örtüp geçici bir süre çözüm üretiliyor. tabi kurunun yanında yaşı da yakmak nasıl bir çözümse artık...

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Artık birşey diyemiyorum bazen. Pess diyorum ve susuyorum bunlar karşısında. Tek çare kapatmakmı yani...

Ozan Kayra dedi ki...

atatürkçü düşünce derneği bu zaten. atatürk'le alakası olmayan bütün faşizan ve sansürcü zihniyetin yuvalarından biri. ah bu kemalistler atatürk'ün yapmak istediğini gerçekten anlamış olsalardı bugün bunları tartışıyor olmazlardı. fanatizm neye bulaşırsa dibe çekiyor..

Kali Rind dedi ki...

pire için yorgan yakıyoruz.

beenmaya dedi ki...

@Muhabbet Çiçeği: olmamalı ama öyleymiş gibi bir davranış var şu anda ne yazık ki...

@thesaurus: valla bu sorun daha öncede yaşanmıştı hatırlıyorsan kurunun yanında yaşıda yakmak zihniyeti hiç değişmedi değişmeyecek gibi...

@Kali Rind: aynen öyle...