Pages

KUTLU OLSUN!

24.11.2010
"Öğretmenler; yeni nesli Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir...Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır."

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK



OECD Bir Bakışta Eğitim 2010 Raporu’ndan Bazı Maddeler;

*OECD ülkelerinde ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 21.6. Bu rakam Avusturya’da 19.3, Danimarka’da 19.6, Yunanistan’da 16.8, İtalya’da 18.7, Türkiye’de ise 32’dir. Şehirlere göre dağılımda ise; İstanbul’ 46, Ankara’da 36, Bursa’da 38, Adana’da 39, Van’da 45 ve Şanlıurfa’da 53 öğrenci şeklindedir.

*Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında OECD ülkeleri ortalaması ilköğretimde 16.4, ortaöğretimde ise 13.7’dir. Türkiye’de ise bu rakam ilköğretimde 22, ortaöğretimde ise 18 olarak belirlenmiştir.

*2002-2003 yılında 35 bin 133 olan okul sayısı köylerde birleştirilmiş sınıf uygulamasının yaygınlaştırılması, yatılı ilköğretim bölge okulu sistemi ve taşımalı eğitim uygulamasının artmasının etkisiyle 2009-2010 yılında 33 bin 310’a gerilemiştir.

*2002 yılından itibaren ilköğretimde okuyan öğrenci sayısı artmış olmasına rağmen, öğretmen, okul ve derslik sayısında bu artışa paralel olarak bir ilerleme görülmemektedir.

*İlköğretim başlangıç maaşından en üst dereceye kadar öğretmen maaşlarının en yüksek olduğu ülke Almanya. Almanya’da en düşük derece öğretmen maaşı yıllık 43 bin 387 dolarken, en düşük öğretmen maaşı veren OECD ülkeleri ise Türkiye ve Macaristan. En düşük derece öğretmen maaşı olarak yıllık 14 bin 63 dolarla Türkiye, 28 bin 687 dolarla OECD ortalamasının bile altında kalmakta. Ayrıca OECD üyesi diğer ülkelerde meslekte deneyim kazanılan yıllar ilerledikçe ödenen maaşlarda da ciddi artışlar görülürken Türkiye’de bu rakamlarda küçük değişiklikler yapılmakta.



HER ŞEYE RAĞMEN GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

14 sayfa ekleyen:

lezzettabağı dedi ki...

günaydınlar arkadaşım, yazdığın gibi herşeye rağmen öğretmenler günü kutlu olsun.. neyimizle gurur duyacak durumdayız ki bunda olsun.. sevgilere.

Avram dedi ki...

Olur mu Beenmaya gelişme var: Kadrolu öğretmen yerine , sözleşmeli öğretmen.Öyle bir artış var ki sayılarında akla zarar.Devletimiz utanmadan sıkılmadan , çağdaş köleler kullanıyor.Aynı işi dörtte biri ücrete yaptırıyor insanlarına.Sanki tornada , somun üretiyorlar ,insan değil.

Ateş Böceği dedi ki...

Ahh söylenecek çok şey var da en iyisi susmak galiba..Nasılsa konuşsakta sussak da sıra bir gün mutlaka bize de gelecek ..

haykırış dedi ki...

Sayın beenmaya,
Pazarda tezgâh açan öğretmenimiz olduğu müddetçe yüzümüz nasıl gülecek onu çok merak ediyorum.
Saygılarımla

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Her şeye rağmen Maya'm her şeye rağmen!
Tüm öğretmenlerin günü kutlu olsun,daim olsun ve alabildiğine öğretme özgürlükleri olsun.

sufi dedi ki...

Verdiğin istatistiki bilgilerle öğretmene verdiğimiz değer gözler önünde...Vah benim canım öğretmenlerime! Polis ya da cami hocası olsalar daha mı iyi olurdu ne?

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Öğretmenler Günü'nü tm olumsuzluklara
rağmen kutlarım dostum.

Sevgilerimle..

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Evet canım, çok haklısın her şeye rağmen ...

ayşegül dedi ki...

Tüm olumsuz koşullara rağmen çocuklarımıza düşünmeyi öğreten,vizyon kazandıran ve bunu aşkla yapan tüm idealist öğretmenleri gönülden kutluyorum..

cem dedi ki...

ben her şeyin düzeleceğine inanıyorum..

mesleğinin hakkını veren öğretmenlerin de gününü kutlarım efem..

öykü dedi ki...

Ogretmenlerımıze saygı ve sevgımızle

Elif Gizem dedi ki...

Mimledim senii:)

beenmaya dedi ki...

@yorumlarıyla bu önemli güne değer katan herkese çok ama çok teşekkürler...

sevgiler...

beenmaya dedi ki...

@Elif Gizem: gördüm kiii :)))