Pages

12092011

12.09.2011
İnsanlar ölsün diye değil, yaşasın diye savaşmak...Böyle bir şeyin mümkün olduğuna inanabilir mi insan gerçekten? Birini öldürmek sadece onun canını almak değildir. Ölümü düşünerek başlarsın öldürmeye. Etrafında teker teker yere düşer bedenler. Hedef şişeleri gibi öylesine öldürülmüşcesine...

Dışarıda o kadar çok insan ölüyor ki inan senin hayatta olman ya da olmaman hiç kimsenin umurunda değil. Sen kimseyi öldürmediğini sanıyorsun değil mi? Tıpkı hala ölmediğini sandığın gibi. Oysa ölümü düşünerek sen de başlamıştın öldürmeye. Savaş atılan ilk kurşunla başlamaz. Savaş önce akla düşer. Cinayet de öyle. Öldürmek üzerine düşünmeye başladığın anda birileri de ölmeye başlar. İstek ve korku aynı güçte yer alır. Ölümü isteyenle ölmekten korkan...Ölenle öldüren aynı kişidir aslen. Sen de herkes gibi kendini kandırıyorsun biliyorsun değil mi? İnsanlar yaşasın diye savaşmak kadar büyük bir yalan yok bu dünyada. Savaş ya vardır ya yoktur. Bir kez çıktı mı artık durduramazsın. Savaşanları öldürmekten alıkoyamazsın. Ne için savaştığının önemi kalmaz bir süre sonra. Niye savaştığını unutacak kadar karışır kafan. Sadece savaşı düşünürsün. Sadece ölmeyi ya da öldürmeyi. Ölmemeyi ya da öldürmemeyi değil. Akıl hep olumsuzu onaylar savaşta. Cesetlerin üzerinden atlarken, evler yanarken, ölüler bile çığlık atarken o mahşerin içinde hayat hakkında düş kurmak mümkün mü?


***

Peki bir şey değişecek mi? Hayır! Yeni hesaplar oluşacak bir yandan. Yeni hedefler, yeni kinler, yeni öçler. Söylemiştim değil mi, hayat kendini tekrar etmeyi çok sever. Eğer insan yaşananlardan ders almayı seçseydi, her şey bambaşka olurdu. Ama herkes kendi kitabını yazmanın peşinde. Söylenmiş tüm sözler sonsuza dek tekrar tekrar söylenecek. Önemli olan senin hangi sözü tekrarlamayı seçeceğin.


ŞAHBAZ’IN HARİKULADE YILI 1979
MİNE SÖĞÜT





Görsel: Özge Baki

14 sayfa ekleyen:

suve dedi ki...

'İnsanlar yaşasın diye savaşmak kadar büyük bir yalan yok bu dünyada.Savaş ya vardır ya yoktur.' Başka hiçbir söze gerek yok...harikaymış..en kısa zamanda okuyacağım.

nil dedi ki...

okunacaklar listesine bir ek daha, offf offf zaman az liste uzun :(

yüreğimdeki yağmurlar dedi ki...

yine cok güzel bir yazı..ama yaşananlardan ders alınmıyor..
sevgiler

öykü dedi ki...

hayat gercekten de kendını tekrar edıyor
ama keske
ıcınde yasayan herkes gecmısten ders alabılseydı o zzman sanırım bu kadar kırılmazdı kımse.

Yazgüneşi dedi ki...

ölüm
tüyler ürperten çoğu
özlenen bazen...
ama her daim soğuk...

beenmaya dedi ki...

@suvebeyaz: yazarlarımdan biridir mine söğüt dolayısıyla da okumanı gerçekten öneririm :))

beenmaya dedi ki...

@nil: hiç bitmeyecek değil mi ne okunacaklar, ne yazılacaklar, ne söylenecekler, ne öğrenilecekler, ne yaşanılacaklar sevgili nil :))

beenmaya dedi ki...

@yüreğimdeki yağmurlar: sık sık alıntı yaptığım bir yazardan mine söğüt'ten yine...okumanı öneririm...

beenmaya dedi ki...

@öykü: onu başarabilirsek eğer işte o zaman gerçekten yaşıyor, yaşamış olacağız belki de sevgili öykü...

beenmaya dedi ki...

@Yazgüneşi: ve ne kadar uzak diye dilenirse de o kadar yakın...

Ebru dedi ki...

Telefona kaydettim yine:) Sıraya aldım keşke vakit daha çok olsa.

beenmaya dedi ki...

@Nehir İda: sen acele etme o zaman az bekle tamam mı :)))

Elif Gizem dedi ki...

Susturan cümleler...

beenmaya dedi ki...

@Elif Gizem: ne iyi bilirsin sen hem de...