Pages

HEPİMİZ BİLİRKİŞİYİZ YIKTIRMIYORUZ!

11.06.2010
“Emek Sinemasını Yıktırmıyoruz Platformu” ve “İstanbul Kültür Sanat Varyetesi” herkesi 11 Haziran Cuma günü saat 19 :00'da bir buluşmaya davet ediyor. Bildiriyi herkesle paylaşalım ve Emek için emek verenleri yalnız bırakmayalım.

HEPİMİZ BİLİRKİŞİYİZ, YIKTIRMIYORUZ!

Emek Sineması, İnci Pastanesi ve Yeni Rüya Sineması'nın içinde bulunduğu adada gerçekleştirilmesi planlanan sözde yenileme özde rant projesi, İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından "uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği" gerekçesiyle durduruldu. Bundan sonraki aşama bilirkişiler tarafından "mahallinde keşif ve inceleme" yapılmasını gerektiriyor.

Bizler "uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek" projeleri mümkün kılan, onaylayan ve uygulamaya koymaya yeltenen kişi ve kurumları bizlere hesap vermeye çağırıyoruz. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Yenileme Kurulu üyelerini 11 Haziran Cuma günü saat 19 :00'da Beyoğlu Belediyesi önünde hazır bulunmaya ve bizlerle yüzleşmeye davet ediyoruz.

Yürütmeyi durdurma kararı şüphesiz ki “Emek Bizim, İstanbul Bizim Yıktırmıyoruz” diyerek yürüttüğümüz mücadele için önemli bir kazanım ve layıkıyla kutlanması gerekir. Bu nedenle Beyoğlu Belediyesi önündeki buluşmamızı Emek Sineması'na yürüyerek sürdüreceğiz. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda “mahallinde keşif ve inceleme yapmak" ve yürütmeyi durdurma kararını kutlamak için Yeşilçam Sokak'ta 1. Geleneksel Emek Şenliği’nde buluşuyoruz. Bu vesileyle, benzer rantsal dönüşüm projelerine olumlu bilirkişi raporları vermiş olan Erdem Erbaş, Akın Eryoldaş ve Kutgun Eyüpgiller’i de şenliğimize katılmaya davet ediyoruz.

Bizler, Tarlabaşı’nda, Fener-Balat-Ayvansaray’da, Süleymaniye’de ve Beyoğlu’nda hayatımızda telafisi güç veya imkânsız zararlar doğuran kentsel dönüşüm projelerine karşı mücadele edenler olarak hepimiz bilirkişiyiz. Belediyelerin, Kültür Bakanlığı’nın ve şirketlerin “soylulaştırarak” el koymaya çalıştığı şehrimize, mahallemize, sokağımıza, evlerimize, sinemalarımıza ve hayatımıza sahip çıkıyoruz.

Herkesi 11 Haziran Cuma saat 19:00'da Beyoğlu Belediyesi önündeki buluşmaya ve Yeşilçam Sokak'ta 1.Geleneksel Emek Şenliği'ne katılmaya davet ediyoruz.




19 sayfa ekleyen:

Sazan dedi ki...

Ben geliyorum, öptüm...

aysema dedi ki...

"EMEK'ler boşa gitmesin...
Başarılar diliyorum katılımcılara.
Sevgilerimle...

Erkan Şen dedi ki...

Emek'te en son ne zaman film seyrettiniz?

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Oralara gelelmem ama kalnbiim sizinle Emek Sineması'nın yeri ayrıdır bende.
SEvgilerimle canım.

Antipatik Yazar dedi ki...

Dünlerde emek sinemasının yıkılması planlanmış,
yarınlarda hangi tarihi (anlamda) yerler silinme çabalarına sahne olacak
Kim bilir?
Bu yanlış
yinelenip yinelenip
çıkmasa karşımaza...

Ozan Kayra dedi ki...

gidenler?
nasıl geçti?

sufi dedi ki...

Sen "yıktırmıyoruz" diyorsan ben sana tüm yüreğimle katılıyorum.Öyle diyorsan vardır bir nedeni.Sevgilerimle.

beenmaya dedi ki...

@Sıradan Bir Sazan: işyerimden son dakikada yediğim bir gol yüzünden ben ne yazık ki gidemedim canım. eğer sen gittiysen anlatsana bizlere...

bu arada bir aksilik olmazsa eğer bugün Moda'da Oyun Atölyesi'nde emeksinemasiniyasatalim.org sitesinden Mehmet Kurtkaya ve gelebilecek diğer gönüllü arkadaşlarla buluşacağız ve neler yapabileceğimize dair konuşacağız. eğer gelebilirsen seni de bekleriz canım...

beenmaya dedi ki...

@aysema: gitmemeli sevgili aysema izin vermemeliyiz buna...

teşekkürler sevgiler...

beenmaya dedi ki...

@Erkan Şen: uzun zamandır seyredemedim ne yazık ki ama bu konuda daha önce de yazdığım bir yazıda belirtmiş olduğum gibi özellikle öğrencilik dönemimde Emek Sineması benim uğrak yerlerimden biriydi. çok fazla anım var oraya dair...

beenmaya dedi ki...

@özlem: sağolasın canım sevgiler...

beenmaya dedi ki...

@Antipatik Yazar: işte bu nedenle birşeyler yapmalı ya arkadaşım...

beenmaya dedi ki...

@Ozan Kayra: ben ne yazık ki gidemedim işyeri yüzünden...

ama bugün bir aksilik olmazsa eğer bugün Moda'da Oyun Atölyesi'nde emeksinemasiniyasatalim.org sitesinden Mehmet Kurtkaya ve gelebilecek diğer gönüllü arkadaşlarla buluşacağız ve neler yapabileceğimize dair konuşacağız. gelebilirsen bekleriz seni de...

beenmaya dedi ki...

@sufim: neden çok sevgili sufim ama burada ben anlatmayayım da daha yetkili ve bilgili arkadaşlara bırakayım...

www.emeksinemasiniyasatalim.org sitesinden bu konuda bilgi alabilirsin...

öperim...

Sazan dedi ki...

Canım, gidemedim, yolda gelen telefon üzerine rotam değişmek zorunda kaldı, malesef bugün de eşlik edemeyeceğim ama gönlüm sizlerle ve senden ve diğer arkadaşlarımdan diğer organizasyonlar ve yapılabilecekler konusunda bilgi alıyor olacağım, sevgiyle kal... Boşa uğraşmıyoruz, eminim...

beenmaya dedi ki...

@Sıradan Bir Sazan: peki canım ben elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum zaten. umarım bir başka sefere görüşürüz. sevgiler :))

Erkan Şen dedi ki...

Evet, soruma cevap aldığıma göre neden bu soruyu sorduğuma gelebiliriz.

Emek sineması senelerdir bitik, harap ve bakımsız bir sekilde duruyor. Ayrıca tek ve büyük bir salonu olması itibariyle de yalnızca bir tek film oynayabiliyordu. Sizin gibi bir çok "Emek" sever tam da bu yüzden kapısının önünden dahi geçmez olmuştu. Sonunda da kapısına kilit vuruldu doğal olarak. Sonra birileri çıkıp hadi su artık eskimiş ve yorulmuş yapıyı mümkün olduğunca aslına sadik kalarak onaralım dedi. İste o zaman kizilca kıyamet koptu. "Emek" in önünden gecmeyenler başladılar protesto etmeye. Mahkeme de buna katılarak inşaatı durdurdu.

Peki, bu iyi mı oldu? Yerinde eskisine yakışacak bir şiklikla duracak yeni bir mekan yerine çökmek üzere paspal ve kullanılmayan/isletilmeyen bir mekan olarak kalacak.

Evet, bende eskinin degerlerini seviyor ve korunmasını istiyorum. Ama "istemezük" diye bağırırken birazda mantık arıyorum.

Şimdi lütfen "Emek" için düşünülen yeni proje ve planı bir inceleyin ve bakın bakalım gercekten kötü bir şey mı yapılmaya çalışılıyor? Eminim cevabınız sizin de sasiracaginiz yonde olacaktır.

Saygı ve sevgiyle.

Erkan.

beenmaya dedi ki...

@Erkan Şen: Erkan Bey; bir insan bu zamana kadar madden ve manen içinde ol/a/madığı bir oluşuma, duruma, olaya karşı takip ettiği ve edindiği bilgi ve haberler doğrultusunda yanlış bulduğu bir yaptırım nedeniyle söz söyleme, karşı çıkma, protesto etme hakkına sahip değil midir?

Yani bizler bu durumda Emek Sineması'nın geleceğine dair protestolara katılan, imza atan, tepki gösteren, söz söyleyen binlerce insanı kaç kez o sinemaya gittiklerine göre mi değerlendirip bu hakka sahip olup olmadıklarına karar vereceğiz?

Sizi bilmem ama ben sahip çıkma eylemini ne maddi ve manevi kriterlerle değerlendiririm ne de zamanla. Bugüne kadar kaybettiğimiz her türlü değerde ama az ama çok hepimizin parmağı, o taşların altında hepimizin eli var. Geçmişte kaybetmek gelecekte de kaybedeceğiz anlamına gelmiyor. Geçmişte sahip çıkamamak, hatalardan ders alınmadan şimdi de sahip çıkmayacağız anlamına gelmiyor.

Ve Erkan Bey emin olun ki benim için hiç sinemaya gidememiş veya çok az gidebilmiş, o sokaktan bir kez bile geçmemiş ama bir gün Emek Sineması'nda kendi filminin gösterileceğine dair hayaller kuran bir sinema tutkununun sırf bu sinema sevgisi ve hayali için bile bu sinemaya sahip çıkma çabası ve isteği, bütün ömrünü o sinema salonunda geçirmiş birinin çabasından çok daha önem ve değer taşıyor.

Proje ve plan kısmına gelince; benim anladığım ve bildiğim kadarıyla söz konusu olan bir yenileme değil yeni bir şey yapma eylemidir. Bu konuda kendim teknik anlamda yeterli olamayacağımdan ve o yazı ve raporları bu küçük yorum kutucuğuna alamayacağımdan yetkili ve bilgili kişilerden detaylar için www.emeksinemasiniyasatalim.org sitesine girmenizi ve hatta soru vb konularda oradan iletişime geçmenizi öneririm.

Saygı ve sevgiler...

Erkan Şen dedi ki...

Merhaba,

Bakın bu yazı itirazımı biraz açıklıyor.

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/uluc/2010/07/07/abesle_istigal